BUCATELE LOCULUI DIN ORAS

DESTINAŢII CU GUST : Plăcintă cu ceapă şi plăcintă cu prune şi gris, reţete tradiţionale de pe Valea Sebeşului

Plăcinta cu ceapă şi plăcintă cu prune şi gris sunt doar două din tipurile de plăcintă făcute mai în fiecare casă de gospodinele din Săsciori, un sat de pe Valea Sebeşului.

Pentru prepararea plăcintei cu ceapă se face mai întâi maiaua, din drojdie înmuiată în apă ‘domoală’ (călduţă – n.r.), cu puţină sare. Se amestecă cu o lingură de lemn până se dizolvă drojdia.

‘Într-un castron se pune cam o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se adaugă maiaua. Compoziţia se frământă tot cu apă ‘domoală’, până nu se mai lipeşte de mâini, după care se pune într-un castron şi se acoperă cu un ştergar şi se lasă la dospit. După ce a dospit, se întinde aluatul, iar foaia se aşează într-o tavă unsă cu unsoare, peste care se pune umplutura. Pentru umplutură avem nevoie de două kilograme de ceapă, care se taie felii, peste care se presară puţină sare şi se căleşte în ulei, mai adăugând, după gust, sare şi piper. După ce ceapa se ia de pe foc, după ce se mai răceşte puţin, adăugăm două-trei ouă bătute şi două linguri de smântână. Umplutura se pune astfel peste foaia de aluat şi se dă la cuptor, la foc potrivit.

Plăcinta se poate face şi de post, fără a mai adăuga ouă şi smântână.

Plăcinta se poate mânca atât caldă, cât şi rece, la fel ca şi plăcinta cu prune şi gris.

Pentru aceasta din urmă, maiaua se face la fel ca şi la plăcinta cu ceapă.

‘Aluatul se face tot cam dintr-o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se sparg două ouă şi se adaugă treptat lapte, cam un sfert de litru. Se amestecă până nu se mai prinde aluat de mâini, după care se adaugă unt, cam cât o nucă, dar topit. Compoziţia se pune la dospit, după care întindem o foaie în tava unsă. Peste foaie se pun prune, curăţate înainte de sâmburi, cât să acopere toată tava. Peste prune vine umplutura de gris. Pentru prepararea acesteia, se pune o jumătate de litru de lapte la fiert, peste care se presară în ploaie gris şi se adaugă sare. După ce se ia de la foc, cât este încă călduţ, se mai pun două-trei ouă, două linguri cu smântână groasă, zahăr şi zahăr vanilat.

După ce se ia de la cuptor, plăcinta se taie bucăţ

Related posts

Papanasi prajiti, cu branza de vaci, dulceata si smantana.

admin

Sănătatea este mai importantă decât banii. Ajuta-ti semenii sa te ajute pe tine.

admin

Înturnatul, mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului

admin

Leave a Comment