• Click here - to select or create a menu
SEBES – ALBA
SEBES - ALBA
  • ACASA
  • DIN ORAS
    • STIRI
      De ce L-a trădat Iuda pe Isus?

      De ce L-a trădat Iuda pe Isus?

      Sistemul de educaţie Step by Step, un program alternativ centrat pe copil.

      Sistemul de educaţie Step by Step, un program alternativ centrat pe copil.

      Floriile - ce semnificaţie are la români cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele?

      Floriile - ce semnificaţie are la români cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele?

      DIN VIAȚĂ. Rabdarea este arma oamenilor puternici!

      DIN VIAȚĂ. Rabdarea este arma oamenilor puternici!

    • BUCATELE LOCULUI
      DESTINAŢII CU GUST : Plăcintă cu ceapă şi plăcintă cu prune şi gris, reţete tradiţionale de pe Valea Sebeşului

      DESTINAŢII CU GUST : Plăcintă cu ceapă şi plăcintă cu prune şi gris, reţete tradiţionale de pe Valea Sebeşului

      Înturnatul, mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului

      Înturnatul, mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului

    • UTILE
      ATM-uri de unde poti scoate banii.

      ATM-uri de unde poti scoate banii.

      SPITALUL MUNICIPAL SEBEȘ

      SPITALUL MUNICIPAL SEBEȘ

      Secţia de Poliţie Rurală Sebeş

      Secţia de Poliţie Rurală Sebeş

      Poliţia Municipiului Sebeş

      Poliţia Municipiului Sebeş

  • HOTELURI
  • RESTAURANTE
    • UNDE MANCAM
    • CE MANCAM
    • MENIUL ZILEI
  • DE VIZITAT
  • EVENIMENTE
  • DISTRACTIE
  • MAGAZINE
  • SANATATE & TIMP LIBER
  • HARTA
Home
DIN ORAS
BUCATELE LOCULUI

Înturnatul, mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului

martie 24th, 2018 admin BUCATELE LOCULUI, DIN ORAS, Uncategorized 0 comments
Înturnatul, mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului

O mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului este “înturnatul”, preparat din smântână, caş, pâine şi sare, a cărei reţetă ne-a fost dezvelită de către o localnică, angajată la Primăria din Săsciori, participantă în nenumărate rânduri la diverse expoziţii gastronomice.

Maria Creţu a subliniat că pentru prepararea “înturnatului” este nevoie, printre altele, de smântână dulce şi de caş, dar nu proaspăt, ci copt, maturat, sau de “caşcaval de Loman”, un produs tradiţional atestat. De asemenea, pâinea trebuie să fie mai uscată, veche, de preferinţă, de o zi.

“Se pune smântâna la fiert, cu puţină sare. După ce începe să fiarbă, se adaugă pâinea tăiată bucăţele. Se lasă la fiert împreună, pentru a se impregna în pâine smântâna. Se ia apoi de pe foc şi se adaugă caşul sau caşcavalul tăiat bucăţele mici. Se amestecă şi se încorporează”, a explicat Maria Creţu modul de preparare a ‘înturnatului’. Ea a menţionat că “înturnatul” se mănâncă atunci când este cald.

Cel mai autentic şi gustos “înturnat” este cel preparat în ceaun, la stână, în timpul “văratului” oilor la munte. Majoritatea localnicilor din satele Loman, Pleşi şi Tonea, comuna Săsciori, se ocupă cu creşterea oilor şi practică un păstorit de pendulare periodică.

Primăvara, după 15-20 mai, urcă cu animalele în zona fânaţelor, la “colibi”, unde stau aproximativ o lună, până la sărbătoarea Sânzienelor. De aici pleacă apoi cu turmele de oi în păşunile alpine, unde stau o perioadă de trei luni, până după sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, în 8 septembrie, după care coboară din nou în zona prealpină, la fânaţe. De aici, după alte câteva săptămâni, în jurul datei de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, se întorc în sat.

Pentru “văratul” oilor la munte, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi. În toată această perioadă a transhumanţei, copiii îşi însoţesc familiile sus pe munte.

Din acest motiv, şcolile din aceste sate funcţionează după o altă structură a anului şcolar, iar cursurile încep la 1 octombrie, în loc de 15 septembrie, şi se termină la 15 mai, şi nu la 15 iunie.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest
Previous article HOTEL - CLASIC
Next article DESTINAŢII CU GUST : Plăcintă cu ceapă şi plăcintă cu prune şi gris, reţete tradiţionale de pe Valea Sebeşului
admin

admin

Related Posts
De ce L-a trădat Iuda pe Isus?

De ce L-a trădat Iuda pe Isus?

aprilie 4th, 2018
Sistemul de educaţie Step by Step, un program alternativ centrat pe copil.

Sistemul de educaţie Step by Step, un program alternativ centrat pe copil.

aprilie 1st, 2018
Floriile - ce semnificaţie are la români cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele?

Floriile - ce semnificaţie are la români cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele?

aprilie 1st, 2018

Leave a Reply Cancel reply

Sebes (Romania)
Today
Rainy
Wind : 0.8 km/h
Humidity : 74%
17°C
  • Saturday Tomorrow 22 °C
  • Sunday   22 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr
Timeline
Apr 9th 12:15 PM
DE VIZITAT

Casa memorială „Lucian Blaga”, Lancrăm

Apr 9th 12:12 PM
DE VIZITAT

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Apr 9th 11:37 AM
HOTELURI

HOTEL TURN ***

Apr 9th 11:30 AM
HOTELURI

Hotel Nicky ***

Apr 9th 11:22 AM
HOTELURI

HOTEL KARLHOF ****

Apr 9th 11:08 AM
HOTELURI

HOTEL FAN

Latest Posts
Casa memorială „Lucian Blaga”, Lancrăm
DE VIZITAT

Casa memorială „Lucian Blaga”, Lancrăm

Apr 9th, 2018
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș
DE VIZITAT

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Apr 9th, 2018
HOTEL TURN ***
HOTELURI

HOTEL TURN ***

Apr 9th, 2018
Hotel Nicky ***
HOTELURI

Hotel Nicky ***

Apr 9th, 2018
Author of the Monthadmin
Casa memorială „Lucian Blaga”, Lancrăm

Casa memorială „Lucian Blaga”, Lancrăm

Apr 9th, 2018 0
© Sebes - ALBA 2018. All rights reserved.
Produced by Eugen Service Computer