DE VIZITAT

MONUMENTE

 

De fapt in orasul Sebes si in zona,obiectivele turistice existente sunt cu totul impresionante.Amintim cateva dintre acestea:

MUZEUL DE ISTORIE : s-a infiintat in 1951 si isi are sediul in casa Zapolya ,un insemnat monument de arhitectura gotica si renascentista datand de la sfarsitul sec.XV-lea .In 1540 in aceasta casa a murit voievodul Transilvaniei Ioan Zapolya.

 

 

 

 

 

Tot in acest edificiu ,in sec.al XVI-lea ,a fost locul de desfasurare a unor diete ale Transilvaniei ,intre care si cea convocata de Mihai Viteazul in septembrie 1600.

Constructia este cu plan dreptunghiular ,cu parter si etaj ,poarta de intrare fiind cu o bolta semicirculara .Incaperile parterului au bolti semicirculare iar ferestrele ancadramente gotice.

Muzeul detine un patrimoniu de peste 20000 obiecte din domeniile arheologice ,stiintele naturii si o sectie de pictura dedicata lui Sava Hentia.Piesele arheologice expuse provin din santierele neolitice de la Petresti,Rapa Rosie,ceramica si obiecte de la cetatea dacica de la Capalna ,multe vestigii din epoca romana si prefeudala.

Exista tot aici o colectie de obiecte privind activitatea breslelor medievale din oras,cat si o importanta colectie de carte veche romaneasca si straina.

Sectia de arta,dedicata pictorului Sava Hentia ,cuprinde tablouri executate intre 1860-1904,cum ar fi portrete de familie ,scene din Razboiul de Independenta 1877-1878,cat si o serie de peisaje ,scene alegorice,etc.

INCINTA FORTIFICATA A ORASULUI

Sebesul este primul dintre orasele Transilvaniei in care printr-un document din 1387 ,regele le acorda locuitorilor lui dreptul de a-si construi o fortificatie a orasului.Lucrarile de imprejmuire au fost de lunga durata ,astfel sec.XVI-XVII s-au modernizat unele turnuri.Au existat opt turnuri ,din care au mai ramas patru.

Perimetrul cetatii era de 1700 metri,vatra de locuire din sec.XIV-lea ,cu ziduri de piatra de 7 metri inaltime si groase de 1,5 metri.

In coltul de sud-est s-a pastrat Turnul Croitorilor sau al studentului.In coltul de nord-est este un turn poligonal puternic ,construit in 1678 .Pe latura de nord se afla Turnul portii de nord si Turnul cizmarilor.In vest este Turnul portii.

Fortificatia era inconjurata cu un sant plin cu apa.

BISERICA EVANGHELICA, domina centrul orasului ,fiind un valoros monument in stil romanic si gotic din Transilvania .In jurul ei se pastreaza resturi de ziduri si turnul ,din prima fortificatie a orasului.Din prima faza dateaza bazilica romanica ,construita dupa marea invazie tatara din 1241,ea are trei nave ,absida ,semicindrica si doua turnuri in vest.Cele doua turnuri din vest ,au fost inlocuite cu un turn central deasupra intrarii ,inalt de 40 metri si suprainaltat in a doua jumatate a sec.al XVII-lea .

In a doua jumatate a sec. XIV-lea ,s-a hotarat construirea unei biserici gotice ,de mari dimensiuni.Noua constructie avea 17 metri in lungime ,23 metri inaltime si trei nave sistem hala,despartite prin perechi de stalpi octogonali .Boltile se sprijina pe pilastri iar in exterior pe contraforturi puternice.Sculpturile noului edificiu erau magnifice.

CAPELA CIMITERIALA ,este realizata pe latura de nord a bisericii ,la sfarsitul sec.al XIV-lea ,in stil gotic .

Mai amintim ca altarul Bisericii evanghelice are o inaltime de 13 metri si o latime de 5,75 metri,cu reprezentarea unor scene biblice ,in stil Renascentist .Altarul este realizat la inceputul sec al XVI-lea.

BISERICA ORTODOXA DIN CIMITIR, este un monument de la sf.sec.al XVIII-lea ,cu pridvor in sud si absida semicirculara.Se mai pastreaza o fresca facuta de Sava Hentia in 1902,pe bolta absidei.

BISERICA FRANCISCANA ,este situata in nord-estul cetatii ,din fosta manastire dominicana ,amintita de la sfarsitul sec.al XIV-lea .In secolul al XVIII-lea ,monumentul a primit elemente de arhitectura baroca.

RAPA ROSIE -este situata la 3 km nord de orasul Sebes,cu acces de pe Soseaua Sebes-Daia Romana.

Este unul din cele mai interesante monumente ale naturii.Este inalta de 125 metri si cu latime de circa 800 metri,se intinde pe malul drept al paraului Secas .Culoarea sa rosie ,provine de la oxizii de fier .Rapa seamana cu o gigantica orga ,tot aici sunt numeroase specii de plante rare.

Related posts

Casa memorială „Lucian Blaga”, Lancrăm

admin

TRASEE TURISTICE

admin

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

admin

Leave a Comment