DE VIZITAT Uncategorized

TRASEE TURISTICE

VALEA SECASULUI ,POTENTIALE TRASEE TURISTICE

Pe traseul urmat de DN1-spre Sibiu ,la circa 5 km se ajunge in satul Rahau ,cunoscut pentru importante obiecte arheologice gasite aici cat si ca insemnat centru de pictura populara pe sticla ,de la sf.sec.al XVIII-lea si inceputul sec.al XIX-lea.De aici provine si cunoscutul pictor Ion Constanda care a valorificat in operele sale traditia picturii vechi romanesti.In biserica romaneasca din Rahau si-a realizat Sava Hentia o parte din creatile sale.

CALNICUL SI GARBOVA– situate in sud-est,au cele mai frumoase donjoane medievale din Transilvania.Calnicul este dominat de o frumoasa cetate ridicata dupa 1269 de un nobil din Calnic ,numit Chyl.Donjonul este de 12×9 metri,cu o inaltime de 14 metri ,cu cinci etaje de aparare.Donjonul este inconjurat de o curtina de piatra,cu turnuri iar in exterior un sant cu apa.

Peste deal ,la 9 km de la ramificatia drumului principal ,se afla comuna Garbova,inconjurata de podgorii intinse.In centrul satului se afla o impunatoare fortificatie medievala ,asemanatoare cu cea de la Calnic,construita pe la sf.sec.al XIII-lea ,avand o forma rectangulara cu 37 metri inaltime ,in centru avand un donjon cu ziduri groase de 2 m .

Turnul de poarta realizat mai tarziu ,se numeste ”Turnul Slaninilor „,acolo se pastrau atunci ca si azi ,slanina fiecarei familii.

VALEA SEBESULUI ,este brazdata de raul cu acelasi nume care izvoraste de la poalele Cindrelului si strabate pana la varsarea sa in Mures ,la sud de Alba Iulia ,peste 100 km,fiind una din cele mai frumoase zone pentru turism.

Partea superioara se numeste Valea Frumoasei ,toponimic de origine latina ce dovedeste continuitatea poporului roman pe aceste meleaguri ,in perioada marilor migratii cand muntii erau loc de refugiu si rezistenta.

De aceste locuri mirifice s-au legat sufleteste Lucian Blaga,Alexandru Bratescu Voinesti si Mihail Sadoveanu ,care in scrierile lor au pomenit deseori despre aceste locuri de basm.Aici s-au gasit urmele romane temporare de pamant de pe Varful lui Patru la 2133 metri altitudine si de pe Camarnicel .Locuitorii acestei zone s-au ocupat dintotdeauna cu cresterea vitelor ,oieritul si prelucrarea lemnului.Din nisipurile raurilor aici se extragea din vechime si aurul,plutaritul lemnului existent aici in cantitati impresionante ,era de asemenea o ocupatie traditionala.

Valea Sebesului a devenit un important izvor de energie in zilele noastre ,prin realizarea celor patru hidrocentrale de la Galceag ,Sugag,Sasciori si Petresti.

Prima localitate intalnita in drumul nostru pe Valea Sebesului ,este Petrestiul ,cunoscut si pentru ceramica pictata gasita aici si care a dat nastere culturii neolitice transilvanene din mileniul al III-lea I.D.Chr.Aici functioneaza o cunoscuta fabrica de hartie ,infiintata in 1852 care utilizeaza lemnul provenit din padurile din Muntii Sureanu.

CETATEA PETRESTI – este situata pe o mica inaltime pe malul stang al raului Sebes,in partea de sud a localitatii.Se compune dinr-un turn rectangular in forma de donjon,este inconjurat de o incinta ovala de 74×48 metri,realizata probabil dupa invazia turceasca din 1438.Este mentionata in documente din 1531.

Inainte de intrare in Sasciori ,se afla un mic sat ,Sebesel ,unde s-a nascut pictorul clasic Sava Hentia (1848-1904).

In timpul Razboiului pentru Independenta 1877-1878,a facut parte alaturi de Nicolae Grigorescu si G.Mirea ,din echipa de cartografi a armatei romane.Cu aceasta ocazie ,a imortalizat pe panza eroismul ostasilor romani.

SASCIORI -este o frumoasa asezare de munte ,renumita pentru targurile de oi ,fiind un important centru de olari ,care produceau vase inca din sec al XVII-lea,pentru toata zona.

CETATEA SASCIORI, este situata pe o inaltime in partea de vest a comunei,fiind amintita in documente in 1309 ,sub denumirea de „Castrum Petrii” .fiind practic o cetate taraneasca,pana la mijlocul sec al XVI-lea.

De la Sasciori ,pe dreapta ,la 5 km se gaseste satul Loman ,renumit mai ales pentru o frumoasa colectie de arta populara a familiei Stancu.Aici sunt obiecte de arta veche populara cum ar fi pictura pe sticla ,port popular ,crestaturi in lemn ,obiecte de podoaba ,unelte.

SATUL LAZ, aflat la 3 km de Sasciori este cunoscut ca centru de zugravi si pictori pe sticla din sec XVIII-lea. Mesterii de aici au zugravit numeroase biserici transilvane ,promovand o arta traditionala romaneasca, de mare valoare artistica.Este bine cunoscut numele colectionarei si creatoarei Maria Poenaru Deac,autoare a numeroase picturi pe lemn si sticla.

Sa mai amintim ca pe Dealul Ghergheleu ,se afla o cetate de pamant ,cu val si sant,lunga de 40 m si lata de 28 m.

Related posts

DIN VIAȚĂ. Rabdarea este arma oamenilor puternici!

admin

Casa memorială „Lucian Blaga”, Lancrăm

admin

MONUMENTE

admin

Leave a Comment