UTILE

De ce sa-ti cumperi o camera video auto?

Avem patru motive:

Există un principal motiv foarte important: pentru protecția personală – camera video auto este martorul imparțial pe care îl aveți tot timpul în mașină în cazuri nefericite de accident.

-Am avut cazuri pe trafictube în care vinovatul nu recunoștea că a trecut pe roșu.
-Avem un caz în care poliția a ridicat permisul unui coleg pentru că a depășit pe linie continuă o mașină parcată pe stradă, cu avariile în funcțiune și care și-a recuperat permisul ulterior în instanță pe baza înregistrării.
-Sunt câteva cazuri de șantaj din seria „îți face semn să treci chiar dacă nu ai prioritate după care intră în tine și-ți cere bani ca să nu meargă la poliție
-Și avem un caz în care niște agresori au coborât să se ia de șoferul unui autoturism și s-au oprit instant când au văzut camera montată în parbriz.

Alt doilea motiv ar fi folosirea camerei ca dovadă la poliție. Am vorbit cu un polițist care a lucrat o vreme îndelugată la constatări și îmi povestea că de câte ori unul dintre șoferii implicați în accident avea înregistrarea video, se bucurau nespus. De ce? Pentru că filmulețul nu avea nicio legătură cu ce declara vinovatul. Le era mult mai ușor să determine ce se întâmplase și să aplice sancțiuni. Da, polițiștii de la constatări se uită pe înregistrările furnizate de pe camera video auto.

Al treilea motiv este pentru a filma haosul din trafic. Este un calmant foarte bun pentru nervii pe care îi acumulăm în trafic. Avantajul nostru, al posesorilor de de camere, este că avem camera pornită înainte să se întâmple evenimentul. Spre deosebire de televiziuni care filmează doar urmările evenimentului.

Al patrulea motiv este pentru a filma drumuri minunate în concedii. Ajungeți într-o zonă spectaculoasă cu un drum care șerpuiește într-un peisaj de vis sau traversați niște chei incredibile? Aveți camera deja pornită. Pentru cazuri de acest gen vă recomand cu căldură să folosiți și un filtru CPL pentru rezultate de invidiat.

 

Criteriile de bază de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o camera sunt:

– să nu fie cu baterie sau dacă e cu baterie să fie una foarte mică. De ce? Există trei factori care duc la încingerea camerei: funcționarea în sine, soarele și bateria care se încarcă permanent. Supra-încălzirea duce la umflarea bateriei și distrugerea unor componente interne. Știu că vă doriți uneori să lăsați camera în mașină peste noapte ca să filmați dar autonomia unei camere cu baterie este undeva pe la 2 ore. Pentru așa ceva vă recomand mai jos două sisteme foarte bune de conectare a camerei direct la bateria mașinii.

– să includă tehnologie WDR (Wide Dynamic Range) sau HDR (High Dynamic Range) pentru a filma cum trebuie la răsărit sau apus când sunteți cu soare în față. Majoritatea drumurilor zilnice sunt dimineața și seara (spre birou și spre casă). Sunt cele două perioade când veți folosi cel mai des camera în mod obișnuit.

– să filmeze bine noaptea. Producătorii merg pe două variante: un senzor mai scump și sensibil la lumină sau o lentilă cu un F cât mai mic. În general, camerele ceva mai ieftine dar cu o calitate decentă a filmării de noapte conțin un senzor cu tehnologie mai puțin scumpă și compensează cu o lentilă cu un F cât mai mic. Singura variantă ca să vă dați seama dacă o cameră de mașină filmează bine noaptea este să căutați pe youtube clipuri postate de utilizatori obișnuiți, nu de producători. Și să fiți atenți să fie filmate noaptea, nu când se întunecă afară.

– să aibă un unghi de filmare larg. Undeva peste 130°. Eu personal recomand un unghi cât mai larg de filmare pentru că, în general, evenimentele rutiere se întâmplă în apropierea mașinii, mai ales în localitate, și atunci ai nevoie de vizibilitate cât mai bună în părțile laterale.

– să fie foarte ușor de montat și demontat din suport – o cameră video auto nu trebuie să fie deranjantă.

– să pornească singură înregistrarea în momentul în care porniți motorul (majoritatea fac asta).

– să scrie în ciclu astfel încât tot timpul să aveți ultimele 7 ore de filmare (în cazul unui microSD card de 32 GB).

– să aibă un buton cu care să salveze porțiuni de înregistrare sau să marcheze un fișier ca „read only”

Referitor la opțiunea de filmare în parcare, este o funcționalitate bună pentru că în momentul în care camera intră în parking mode, filmează în continuare și salvează pe SD card doar dacă se mișcă ceva în imagine sau este activat senzorul G. Acest lucru vă salvează foarte mult timp în cazul în care sunteți nevoiți să căutați ceva pe înregistrarea de peste noapte. Pe de altă parte, eu personal, nu recomand să vă lăsați camera în parbriz. Am câțiva clienți cărora le-a fost spartă mașina pentru a li se fura chiar camera. Eu le mai las în parbriz pe la mall-uri sau parcări cât de cât supravegheate sau prin care fluxul de oameni este destul de mare. Dar în rest nu prea risc.

Nu recomand camerele video de acțiune montate pe mașină. Producătorul nu le-a proiectat pentru a fi montate în permanență pe mașină (chiar dacă unele modele au primit această funcție printr-un update de firmware) și conțin baterie proprie. O încărcare permanentă combinată cu soarele care bate pe ea și cu încălzirea datorată funcționării pot duce la distrugerea bateriei și chiar defectarea camerei. Am folosit GoPro-uri pe mașină când camerele video auto erau niște glumițe în materie de calitate video și am trecut prin asta.

GPS-ul este util dacă doriți să afișați viteza pe imaginile înregistrate. Mai adaugă în general câteva funcții de genul atenționare la schimbarea nedorită a benzii pe autostradă sau dacă există pericolul să te ciocnești de cel din față. Unele camere salvează și într-un fișier separat coordonate de pe drum astfel încât, cu soft-ul camerei instalat pe computer, să poți rula filmul în paralel cu traseul parcurs suprapus peste google maps. Mai există câteva modele de camere video auto care au și o bază de date cu radarele fixe și te avertizează automat când ajungi în zonă. Eu personal nu mai folosesc funcțiile GPS  (mai multe detalii despre aceste funcții GPS în secțiunea Mituri de mai jos).

 

Cateva preturi si modele gasiti pe https://www.eugenservicecomputer.ro/periferice-diverse.html 

 

Related posts

ATM-uri de unde poti scoate banii.

admin

SPITALUL MUNICIPAL SEBEȘ

admin

Secţia de Poliţie Rurală Sebeş

admin

Leave a Comment