DIN ORAS STIRI

DA sau NU? Pana unde vrei sa ajunga poluarea in orasul tau?

În ultimii ani, cuvântul „formaldehidă” a devenit din ce în ce mai frecvent în spectrul auditiv al omului obișnuit. Este acel gen de cuvânt care are puterea de a genera senzații dubioase. Și să nu știi nimic despre ea, îți imaginezi automat că miroase urât și tare, că e ceva puternic și toxic cu care nu vrei să ai contact direct. Poate pentru că seamănă cu „formol”, despre care știi că dacă îl miroși adormi instantaneu și în care știi că se conservă crocodili și embrioane la muzeele biologiei. De altfel, formolul este o soluție ce conține formaldehidă și apă. Mai mult, asta este una dintre substanțele de bază din spray-urile paralizante.

Formaldehida asta, ce numai prietenos nu sună, se găsește din plin în proximitatea oamenilor, în cantități mici, care nu generează neapărat pericole majore: în mobila din pal, detergenți și substanțe dezinfectante folosite în casă, adezivi, vopsele. De obicei, acestea conțin puțină formaldehidă, iar în cantitate foarte mică, nu este neapărat nocivă la adulți. Copiii, în schimb, trebuie protejați de aceste obiecte/substanțe.

Când vorbim, însă, despre o producție de 30.000 de tone de formaldehidă pe an, pe care o simțim zi de zi exact în nas prin emisiile de la Kronospan – știți voi, fumurile alea groase și opace care acoperă cerul la intrare în Sebeș – este o total altă discuție. Ca să nu mai menționăm faptul că se dorește construirea unei noi fabrici cu o capacitate de producție de 60.000 de tone pe an. Arsuri la ochi, nas sau gât, crize de astm, amețeli sau chiar cancer, sunt câteva „red alerts” cu care formaldehida vine la pachet.

 

Câteva chestii despre formaldehidă:

 

Ce e formaldehida

 

La origine, formaldehida este un gaz incolor, inflamabil cu miros înțepător și iritant. Aceasta rezultă din arderea materialelor bogate în carbon, dintre care cel mai folosit este lemnul.

 

Unde se găsește

 

Poate fi găsită și în eșapamentul automobilelor sau în fumul de țigară. Se folosește la fabricarea lacurilor, vopselelor, răsinilor, a unei categorii largi de mobilier – în special cel din PAL – și chiar în componența unor produse cosmetice (sub denumirea de E 240), nu se folosește în alimente. De asemenea, se folosește în industie ca fungicid, germicid, dezinfectant sau conservant.

 

Ce efecte poate avea

 

Formaldehida a fost clasificată ca „o cunoscută substanță cancerigenă” de către International Agency for Research on Cancer și ca „substanță probabil cancerigenă”, de către U.S. Environmental Protection Agency, iar în 2011, prin ca „un cunoscut carcinogen uman”, potrivit National Cancer Institute.

Din câteva studii realizate pe muncitori expuși la formaldehidă s-National Toxicology Program, a tras conculzia că există o asociere clară între expunerea la formaldehidă și mai multe tipuri de cancer, dintre care cele mai frecvente sunt cel nasofaringeal, leucemia sau cancerul de creier.

Când formaldehida se găsește în aer în concentrație mai mare, pot apărea simptome ca: usturime a ochilor, ochi înlăcrimați, senzație de arsură a ochilor, nasului sau gâtului, tuse, greață, amețeli, iritații ale pielii.

Potrivit dicționarului Bioterapii, expunerea îndelungată la o sursă de formaldehidă poate provoca reacții alergice, crize de astm bronșic, iar în unele cazuri, chiar cancer pulmonar sau al aparatului respirator.

 

Pe lângă, formalidehida chimică, mai există și formaldehidă naturală (în ardeiul iute) și formaldehidă endogenă (produsă de organism), care nu prezintă efecte negative.

Deci mergeti la vot… Nu sta acasa … Ajuta autoritatile implicandu-te ……. VOTEAZA!!!!!   NU TE COSTA NIMIC.   AI DRAG DE ORASUL TAU …. AI DRAG DE SEBES!!!!

Related posts

Politia locala Sebes – cum aplica unii agenti legea dupa bunul lor plac.

admin

Înturnatul, mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului

admin

DESTINAŢII CU GUST : Plăcintă cu ceapă şi plăcintă cu prune şi gris, reţete tradiţionale de pe Valea Sebeşului

admin

Leave a Comment