DIN ORAS EVENIMENTE SANATATE & TIMP LIBER

Sănătatea este mai importantă decât banii. Ajuta-ti semenii sa te ajute pe tine.

Unii sunt de acord cu această afirmaţie, unii nu sunt. Dacă sănătatea îţi este afectată în vreun fel, cum vei reuşi să faci ceea ce faci zilnic, să îţi îndeplineşti scopurile, să câştigi bani, să trăieşti din ce în ce mai bine? În acelaşi timp, banii îţi oferă accesul la asistenţă medicală specializată, la tratamente superioare, la soluţii scumpe şi altele, cu toate că şi soluţiile ieftine sunt de fapt destul de scumpe comparativ cu nivelul de trai.

Însă accesul la medicaţie nu este totuna cu starea de sănătate. Faptul că poţi avea acces la anumite soluţii medicale nu îţi garantează că te vei face bine, ceea ce îţi poate afecta iremediabil capacitatea de muncă, claritatea în gândire, modul de lucru şi câtă valoare poţi da oamenilor.

Sănătatea înseamnă bani din multe puncte de vedere. Atunci când eşti sănătos, ai energia vitală la maxim, te poţi bucura de viaţă şi de tot ceea ce îţi oferă ea. Să presupunem că pleci în vacanţa mult visată împreună cu familia sau cu prietenii şi la jumătatea sejurului te îmbolnăveşti. Este posibil ca sejurul să se transforme într-o aminitire neplăcută atât pentru tine, cât şi pentru ceilalţi.

Un alt punct de vedere este cel privitor la oamenii bogaţi şi înstăriţi care sunt bolnavi sau care se îmbolnăvesc. Ai putea spune că „are o grămadă de bani şi toţi merg acum în îngrijirea personală. Ce a rezolvat dacă a făcut atât de mulţi bani? Pentru ce?”

Asta este o gândire nocivă pe care am auzit-o de-a lungul timpului rostită cu un accent de bucurie ascunsă şi care relevă frustrarea anumitor oameni, în sensul de „l-a pedepsit Dumnezeu pentru că s-a îmbogăţit peste măsură”. Aceste judecăţi provin din faptul că mulţi oameni consideră banii ca fiind rădăcina tuturor relelor şi astfel consideră că atunci când un om bogat este bolnav sau se îmbolnăveşte este din cauza banilor.

O astfel de mentalitate este total de evitat pentru că este impusă de societate sau de oameni care nu au ambiţii personale prea mari de la viaţa lor. Printre statisticile care s-au făcut referitoare la oamenii de succes, de exemplu sportul, alimentaţia sănătoasă, odihna de calitate sunt obiceiuri zilnice efectuate fără echivoc. Banii şi multitudinea lor sunt doar o consecinţă, un rezultat al acelor obiceiuri.

O vorbă înţeleaptă.

Dalai Lama a fost întrebat „Ce îl surprinde cel mai mult pe el legat de umanitate?” Răspunsul lui este posibil să-l fi auzit sau văzut pe undeva până acum: „Omul. Pentru că îşi sacrifică sănătatea ca să facă bani. Apoi îşi sacrifică banii pentru a-şi recupera sănătatea. După aceea devine îngrijorat pentru viitor şi nu se poate bucura de momentul prezent. Rezultatul este că atunci omul nu trăieşte nici în prezent, nici în viitor. Trăieşte ca şi când nu va muri niciodată, iar apoi moare fără să fi trăit.

Banii sau viaţa? Banii sau sănătatea?

Şi chiar aşa şi este. Banii sunt foarte importanţi. Viaţa este foarte importantă. Banii pot cumpăra mai multă viaţă. De ce spun asta? Pentru că dacă ai mai mulţi bani înseamnă că poţi să cumperi mâncare mai bună, un doctor mai bun, cursuri mai bune, practic ajungi să avansezi mai repede în ceea ce ţi-ai propus să devii, să faci, cumperi şi timp mai ales când începi să externalizezi anumite servicii. Toate acestea înseamnă sănătate. Un nivel din ce în ce mai bun al situaţiei financiare îţi va permite să alimentezi cu bine starea de sănătate.

Cu o situaţie financiară precară ai acces la mai puţine servicii medicale sau este posibil să nu poţi ajunge să primeşti tratamentul de care ai nevoie, fie că vorbim de o reţetă de medicamente, fie că vorbim de o internare pe termen mai lung într-un spital.

„Să fim sănătoşi, că bani facem!” spune o vorbă. Dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă mai brutală, ca să zic aşa, fără bani poţi supravieţui, dar fără viaţă mori. De obicei ca să rămâi fără viaţă înseamnă să rămâi fără sănătate, exceptând accidentele, crimele, războaiele şi alte lucruri de acest gen.

La modul cel mai simplu şi direct viaţa înseamnă sănătate. Este mai importantă pentru că dacă eviţi să cheltui bani pentru a-ţi menţine starea de sănătate, vei sfârşi fără amândouă în cele mai multe cazuri. Cunosc destul de mulţi oameni care au ignorat total sănătatea şi tot ceea ce au avut în vedere au fost banii şi nu de puţine ori au apărut boli destul de grave de genul cancerelor, boli de inimă şi altele. Nu doar că nu au supravieţuit, dar nici măcar nu au apucat să se bucure de roadele muncii lor.

Vrem, nu vrem, realitatea (aşa cum o percepe fiecare) arată diferit. Un punct comun există totuşi. Bogaţia financiară îţi poate aduce multe lucruri râvnite de majoritatea oamenilor case, maşini de lux, bijuterii, plimbări exotice şi lista poate continua la nesfârşit. Aici se poate ajunge la regret, iar regretul este poate cea mai mare otravă pe care omul şi-o administrează de-a lungul vieţii.

Şi eu şi cred că şi tu ne dorim o situaţie financiară din ce în ce mai bună, ceea ce este un lucru absolut natural, nu este nimic egoist în asta. Întrebarea este pentru fiecare dintre noi: „Care este preţul pe care eşti dispus să-l plăteşti?” Este un cerc vicios, dar cum alimentezi cercul şi cu ce anume, adică bani sau sănătate, depinde de la caz la caz.

Există o balanţă?

Aud şi văd mult vorbindu-se de conceptul de balanţă, mai ales de englezitul „work-life balance”, adică un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Am ajuns chiar şi pe la nişte mini conferinţe la un moment dat. Discuţii peste discuţii. Toate duceau într-un final la sănătate. Se spune că cele mai importante lucruri pe lumea asta sunt gratuite, tot ce este de la locul 2 încolo costă destul de mult.

Ideea este că nu există echilibru între cele două decât pe termen foarte scurt. În viaţă sunt perioade în care viaţa profesională este pe primul loc ani de zile. Apoi iubirea sau apariţia unui copil va pune viaţa personală pe primul loc ani de zile. Întrebarea este când este sănătatea pe primul loc şi pentru câţi ani de zile? De multe ori, discuţiile pe aceste teme sunt pur conceptuale, pentru că acasă în sânul familiei sau la locul de muncă sau poate la conducerea afacerii tale lucrurile sunt total altfel şi diferite de la caz la caz.

Părerea mea personală, cu care nu îţi cer să fii de acord, este că nu poate exista acel tip de echilibru, pentru că eu sunt omul care dă 100% în tot ceea ce face, iar în momentul în care ar trebui să echilibrez cu altceva înseamnă să performez sub propriile mele pretenţii.

UPU. Trei litere care fac diferenta intre viata si moarte.

 Unitate de primire urgenţe (UPU) este secţia sau secţia clinică aflată în structura unui  spital  judeţean,  regional  sau  în  structura  spitalelor  aparţinând  ministerelor  şi  instituţiilor  cu  reţele sanitare proprii, cu personal propriu, special pregătit,  destinată triajului,  evaluării şi tratamentului de urgenţă  a  pacienţilor  cu  afecţiuni  acute,  care se prezintă la  spital spontan  sau care sunt  transportaţi de ambulanţe;

Camera de resuscitare din cadrul UPU sau a CPU : este o camera destinata acordarii asistentei medicale de urgenta pacientilor aflati in stare critica, cu functiile vitale instabile, avand nevoie de interventia imediata a personalului UPU sau CPU in colaborare cu personalul din spitalul respectiv, fiind dotata cu echipamentele, materialele si medicamentele specifice necesare acordarii asistentei de urgenta pacientilor respectivi indiferent de varsta si patologia cu care se prezinta.

Despre aceasta camera vreau sa va vorbesc maine, despre nevoile si despre dotarea acestei camere care de cele mai multe ori face diferenta intre viata si moarte.

Spitalul Municipal Sebes este situat în centrul ţării, organizat pe o gamă largă de specialităţi, asigurând servicii medicale la circa 60.000 de locuitori, pe un teritoriu arondat de circa 120 km în diametru.

Spitalul are  231 de paturi spitalizare continua plus 15 paturi spitalizare de zi si 8 paturi insotitori, asigurând servicii medicale pentru orașul Sebeș și un număr de 15 comune.

Ce nu are Spitalul din Sebes….. nu are acea camera de resuscitare , camera care este foarte importanta in cazul unor afectiuni unde minutele…uneori chiar secundele pot fi importante in recuperarea sau salvarea unei vieti.

Va urma …….

 

Astept o programare la conducerea Spitalului din Sebes pentru a vedea ce se poate face si cat se poate face…

Related posts

BUNUL SIMT SI EDUCATIA

admin

Înturnatul, mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului

admin

De ce L-a trădat Iuda pe Isus?

admin

Leave a Comment